“Inhoud én proces”

Geschiedenis Servest

Het begon met trainingen rondom macht en procesbegeleiding voor de staf van SBI training & advies. Die samenwerking liep zo goed dat Anja in 1992 Mariet vroeg om samen met haar deze thema's te verzorgen voor de management-leergang voor high potentials van de KLM. Deze "MLK" is uiteindelijk 16 jaar verzorgd, daar konden zij hun hart kwijt in het trainen van mensen in leiding geven aan zichzelf en anderen. Leidinggeven als een dienend beroep, gericht op welzijn van het bedrijf en de mensen, dat was steeds de focus.

 

Er volgden team - en management development trajecten in uiteenlopende organisaties binnen bedrijfsleven, onderwijs en gezondheidszorg en overheid: Air France/ KLM, Compaan/Middin, Connexxion, Baudartius college, 's Heeren Loo, Johnson Controls, Bierman Advocaten, VBK en verschillende overheidsinstellingen. 

Macht en hanteren van weerstand is een thema waarmee Servest jarenlang modules gaf voor de postdoctorale opleiding aan Windesheim. Ieder jaar worden modules verzorgd in de leergang voor vrouwelijk leiderschap aan de Baak.

Velen volgden intensieve coachings- en therapie trajecten. Vaak in combinatie met de '3 x S' leergang en workshops, gericht op het versterken van de persoonlijke autonomie en leiderschap met thema's als positie innemen, zichtbaar zijn, omgaan met stagnatie en samenwerken.

 

Servest werkt op het kruispunt van persoonlijke thema's, samenwerking met collega's en resultaatgericht werken in het bedrijf. Vanuit kennis van organisaties en de systeemdynamiek.

 

November 2013 is Anja van servellen met pensioen gegaan en heeft Mariet van Hoogevest het bedrijf voortgezet. Waar nodig werkt zij samen met vakgenoten uit het netwerk.

In september 2018 viert zij haar 25-jarig zelfstandig ondernemerschap.

 

Bij het afscheid met de workshop Vitaliteit verwoordt Mariet in een gedicht de Servest-visie, dat waar Anja en Mariet het altijd over eens waren. Zie gedicht onder foto.


Afbeelding

Er is een land waar mensen willen wonen
waar mensen kunnen worden wie ze zijn
waar mensen kracht en eigenwaarde voelen
met humor in verbinding kunnen zijn.
Waar ook de schaduwkant gezien mag worden
het onvolkomene, de pijn.
waar men verantwoordelijkheid wil dragen
Voor wat ze doen en wie ze zijn.

Er is een land waar mensen willen leven
in gelijkwaardigheid voor vrouw en man
waar niet gesplitst wordt op grond van kleur en sekse
men met verschillen leven kan.
Waar onmacht niet verwart wordt met een loser
en macht de ander dient en ook jouzelf
waar strijd is om aan te kunnen groeien
vanuit een wederzijds appèl.

Er is een organisatie waar mensen willen werken
Op eigen plekken waar men wordt gezien
Waar jong en oud elkaar respecteren
En de waarde van de historie zien.
Waar leiderschap betekent: dienstbaarheid
En doen wat in de context nodig is
met balans in geven en nemen
en waar een heldere richting is.

Mariet van Hoogevest

Naar een idee van Joke Smit: 'Er is een land waar vrouwen willen wonen'.


Lees ook

Achtergrond foto